środa, 20 sierpnia 2014

Kaszą jaglaną i warzywami papryka faszerowana

/słowem wstępu/ 

Od dawna chciałam prowadzić bloga, ale nigdy nie wiedziałam jak zacząć. Nie będzie on ukierunkowany tylko w jedną stronę. Będzie (a przynajmniej taki jest zamiar) o wszystkim co mnie dotyczy, z czym mam styczność na codzień. Troche kulinarnie, coś o zdrowiu i urodzie, o produktach które mam okazje testować, co nieco o sporcie, itp. itd. Wyjdzie w tzw. praniu.

Od czegoś trzeba zacząć... Najlepiej od śniadania- ale moje nie bylo na tyle spektakularne by o nim pisać, zato o obiedzie mogę już coś naskrobać. 


faszerowana papryka z mięsem, kaszą jaglaną, warzywami i serem feta
       
Bałkażan, cukinia, pomidory, papryka - to warzywa, które uwielbiam i mogę je jeść w przeróżnych kombinacjach i jedno jest pewne - nie znudzą mi się! Teraz jest ich idealny czas, a za obecną cenę - grzechem byłoby nie skorzystać! A do tego moje najnowsze odkrycie, większości pewnie doskonale znane: kasza JAGLANA! Nigdy nie moglam przekonać się do kasz na dłuższą metę, ale tym razem to co innego - tym razem to prawdziwa miłość! Papryczki, które przygotowałam nie były oparte na żadnym konkretnym przepisie, robiłam wszystko bardzo intuicyjnie i w skrócie przedstwie konstrukcję moich pychotek.



1. Kroimy bakłażana, cukienię, paprykę czerwoną oraz cebulę czerwoną (ja dokladnie w tej kolejności dorzucam skladniki na rozgrzaną patelnie z oliwą z oliwek). Na ostatnie chwile smażenia dodajemy posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek (najwcześniej 8minut przed końcem podsmażania).

2. W międzyczasie przygotowujemy mięso mielone - doprawiamy wedle u znania i podsmażamy.

3. Kaszę jaglaną przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu.

4. Kiedy każdy z wyżej wymienionych etapów zostanie zakończony, wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy drobno pokrojone pomidory, ew. prażony słonecznik, możemy doprawić, dorzucamy sera typu feta.

5. Przyszedł czas na faszerowanie papryk, następnie wkładamy je do rozgrzanego piekarnika (180°C) na ok 30-40 min, kontrolując czy papryczki są wystarczająco miękkie. 


bakłażan cukinia papryka cebula czosnek
nadziewana papryka

nadziewane papryki feta cukinia bakłażan
faszerowane papryki




Jó étvágyat.

6 komentarzy:

  1. Super wygląda ;) Jeśli mogę coś doradzić .. proponuję do postów typowo kulinarnych podawać spis składników wraz z orientacyjną ilością ;) Pomoże to odtworzyć Twój przepis czytelnikom tego bloga ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za komentarz, na pewno bede miec to na uwadze;) pozdrawiam

      Usuń
  2. uwielbiam faszerowane papryki, aż mi ochoty narobiłas:) kasza jaglana i feta, mmm. tylko ja skórkę zdejmuje... a w sumie po pieczeniu sama schodzi;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe jakby bez mięska smakowało

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno też bardzo dobrze:) gdyby to był obiad tylko dla mnie to pewnie mięska by w nim nie było;P

      Usuń