"Zupa – potrawa mająca zazwyczaj postać wywaru powstającego podczas gotowania różnorodnych składników.
W tradycji polskiej
W tradycji polskiej
zupa jest zwykle pierwszym daniem obiadu. Podczas gotowania warzyw, owoców, mięs i kości uwalnia się znaczna ilość zawartych w nich składników. Bez takiego przygotowania niektóre z nich nie zostałyby wchłonięte przez układ pokarmowy człowieka i dlatego zupy są daniem bogatym w niezbędne składniki. Przygotowanie zup zazwyczaj wymaga użycia żaroodpornego naczynia. Zwykle jest to garnek lub kociołek umieszczony nad ogniem lub grzejnikiem elektrycznym."
A u mnie zupa, to podstawa żywienia od... dwóch tygodni!
SMACZNIE - ZDROWO - SZYBKO - TANIO - czego chcieć więcej? :)
Dziś pierwszy raz robiłam zupę krem z kukurydzy. Muszę nieskromnie przyznać, że był deliszys.
Wciąż trwa sezon na kukurydzę i warto to wykorzystać w kuchni. Zwłaszcza, że kukurydza jest bogata w witaminy: C, A, E, z grupy B oraz PP, a także sole mineralne takie jak fosfor, potas, wapń, magnez i selen.
Zawiera również błonnik, ułatwiający trawienie. Ziarna kukurydzy nie zawierają glutenu i z tego względu polecane są osobom przebywającym na diecie bezglutenowej.
Ponadto cennym składnikiem jest luteina (żółty barwnik), który wykazuje właściwości przeciwutleniające oraz korzystnie wpływa na wzrok. Luteina nie tylko chroni nasze oczy, ale również przyczynia się do lepszego rozwoju płodu u kobiet w ciąży.
Składniki na 4 - dość spore porcje zupy:
• 3 kolby kukurydzy
• 3 łyżki masła
• 1/2 cebuli
• 4 ząbki czosnku
• 1/3 łyżeczki cynamonu
• papryczka chili (u mnie habanero)
• ok. 1 litr bulionu warzywnego
Opcjonalnie - salsa do kremu:
- Kukurydzę przekroić w poprzek na pół, postawić na desce rozcięciem do dołu i nożem obciąć ziarna ruchami od góry do dołu. Zachować kolby i ziarna.
- W garnku roztopić masło, dodać pokrojoną w kosteczki cebulę i smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty pod koniec dodając czosnek. Dodać kolby kukurydzy (bez ziaren) i smażyć przez kolejne 2 minuty, od czasu do czasu je przewracając.
- Wsypać ziarna kukurydzy, cynamon, papryczkę chili i małą szczyptę soli. Smażyć przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
- Wlać wodę lub wywar i zagotować. Gotować bez przykrycia przez 10 minut. Odstawić z ognia, wyjąć i wyrzucić kolby, wyłowić 2 łyżki ziaren kukurydzy i zachować je do dekoracji.
- Do zupy dodać serek i wszystko długo i dokładnie miksować w blenderze. Przecedzić przez sito bezpośrednio do garnka, łyżką dokładnie przetrzeć resztę zupy tak aby na sicie pozostało jak najmniej kawałków łusek. Jeśli zupa jest za gęsta, można dodać trochę więcej wody, po dodaniu surowej wody zupę zagotować.
- Zupę podawać z salsą z kukurydzy i szczypiorku, z mieloną ostrą papryką.
źródło: Kwestia Smaku
Nie przypominam sobie, żeby któryś z przepisów z kwestiasmaku.com mi nie smakował
(to jest możliwe w ogóle?!)
(to jest możliwe w ogóle?!)
więc na pewno sprawdzę kolejne przepisy z kukurydzą w roli głównej.
Coś czuję, że następna będzie zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym, imbirem i kurkumą (oblizuję się;)).
------------------------------------------------------------------------
Może to pomysł na Twój jutrzejszy obiad? Kto skorzysta? :)
Nie jadłam jeszcze zupy z kukurydzy :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale kukurydzę uwielbiam ; )) Na pewno jest pyszna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas
Wygląda przepysznie ! :) Nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńhttp://anettexstuff.blogspot.com/
koniecznie muszę wypróbowac ten przepis bo kocham kukurydzę i kocham zupy kremowe :)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja;)
Usuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńps. mogłabyś kliknąć w link na moim blogu? :)
http://photo-andyou.blogspot.com/
Mniam, to są moje smaki, wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
http://booktwon.blogspot.com
Ale cudownie wygląda :) Muszę koniecznie wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńzaobserwowałam i będzie mi bardzo miło jeśli również zaobserwujesz :)
Thedesiree.blogspot.com
Kupnej próbowałam i uwielbiam. Swojej jeszcze nie robiłam, ale niedługo się to zmieni :D
OdpowiedzUsuń